۶ مزیت پارچهی ویسکوز که حتما باید بدانید
پارچهی ویسکوز که از سال ۱۸۰۰ مورد استفاده قرار گرفته، پارچهای نرم و سبک وزن است که در کمد لباس بسیاری از خانهها آن را پیدا خواهید کرد. اگرچه پارچهی ویسکوز پایه طبیعی دارد، اما به اندازه سایر انواع ریون، با محیط زیست سازگار نیست؛ زیرا در تولید آن از میزان بالایی از مواد شیمیایی استفاده میشود. فرآیند تولید ویسکوز ارزان است و پارچهای همه کاره است که برای تولید انوع لباس مانند بلوز، شلوار، کت و حتی در فرش و اثاث خانه هم استفاده می شود. در این مقاله با پارچهی ویسکوز، نحوهی تولید و موارد استفاده آن آشنا خواهیم شد.
پارچهی ویسکوز چیست؟
اصطلاح “ویسکوز” به طور خاص به محلول خمیر چوب که به پارچه تبدیل میشود اشاره دارد. ویسکوز اولین بار در سال ۱۸۸۳ به عنوان ابریشم مصنوعی با قیمت ارزانتر تولید شد. ویسکوز یا ریون نوعی پارچه ابریشم نیمه مصنوعی است که از خمیر چوب ساخته شده است که به عنوان جایگزین پارچه ابریشم استفاده میشود، زیرا دارای بافت و احساس نرمی مشابهی با ابریشم است.
پارچهی ویسکوز چگونه ساخته میشود؟
پارچهی ویسکوز معمولا از خمیر چوب درختانی همچون راش، کاج و اکالیپتوس ساخته میشود، اما گاه ممکن است از خمیر چوب بامبو نیز تهیه شود. ولی با توجه به استفاده از مواد شیمیاییای مثل هیدروکسید سدیم و دی سولفید کربن، به آنها پارچههای نیمهمصنوعی گفته میشود. بهطور کلی فرآیند تولید پارچهی ویسکوز به پنج مرحله خلاصه میشود:
- خمیر چوب خرد میشود و مواد شیمیایی حل شده مانند هیدروکسید سدیم، به محلول قهوهای خمیر چوب اضافه میشود.
- سپس این خمیر چوب قهوهای شسته، تمیز و سفید میشود.
- برای ایجاد الیاف، خمیر با دی سولفید کربن تصفیه میشود و سپس در هیدروکسید سدیم حل میشود تا محلولی به نام ویسکوز ایجاد شود.
- محلول ویسکوز با فشار وارد دستگاهی به نام اسپینر میشود که رشتههایی تحت عنوان سلولز بازسازی شده، ایجاد میکند.
- این سلولز بازسازی شده به صورت نخ ریسیده میشود و سپس با بافتن همان پارچه ویسکوز یا ریون تولید میشود.
نحوهی مراقبت از لباسهایی از جنس ویسکوز
بهتر است لباسهایی از جنس ویسکوز را همیشه با دست و در آب سرد بشویید، همچنین از یک شوینده ملایم استفاده کنید و آن را به آرامی روی پارچه بمالید. این کار به تثبیت رنگ و بالا رفتن طول عمر لباستان کمک میکند.
همچنین هنگام شستوشو، کارهایی مثل چنگ زدن و فشردن را انجام دهید، چون باعث کشیده شدن پارچه میشود. به آرامی آن را آبکشی کنید و به صورت صاف آویزان کنید تا خشک شود.
ویژگیهای پارچهی ویسکوز
اگر به دنبال پارچهای سبک و نرم هستید که در عین حال پوششی زیبا و براق داشته باشد، پارچهی ویسکوز انتخاب بسیار مناسبی است. یکی از ویژگیهای خاص پارچههای ویسکوز و ریون که باعث شده افراد زیادی به سمت خرید آن بروند، داشتن قیمت بسیار مناسب در عین لوکس بودن است و از طرف دیگر ترکیب آن با پارچههایی از جنس پنبه، پلی استر و اسپندکس بسیار راحت است.
۶ مزیت ویژه پارچههای ویسکوز
- ویسکوز جاذب گرما نیست، اما آب و عرق را به خوبی جذب میکند و برای همین برای تولید تیشرتها و لباسهای ورزشی یک انتخاب عالی است.
- سبکی و وزن کمی که این پارچه دارد، باعث میشود استفاده از آن در فصل تابستان بسیار محبوب باشد.
- با توجه به وزن کم این پارچهها به بدن نمیچسبند و میتوان گفت به دلیل گردش هوا در دسته پارچههای قابل تنفس قرار میگیرند؛ بنابراین توصیه میکنیم در فصل تابستان لباس شب خود را از جنس ویسکوز که هم سبک و هم خنک است انتخاب کنید.
- نرمی و جنس لطیفی که ویسکوز دارد، باعث میشود خیلی از افراد به این پارچه علاقهمند باشند. شکل این پارچه شبیه ابریشم است، اما نرمی آن مانند پنبه است.
- اگرچه ویسکوز حالت کشسانی ندارد اما ویژگی ترکیبپذیری بالای آن و ترکیب شدن با پارچههایی همچون اسپندکس باعث میشود تا کشش بیشتری داشته باشد.
- این پارچه تغییر رنگ نمیدهد. حتی پس از استفاده طولانی مدت و شستشو زیاد، همه چیز مثل روز اول است.
معایب پارچهی ویسکوز
با توجه به اینکه در فرآیند تولید ویسکوز از آب زیادی استفاده میشود و شاهد تخریب اکوسیستمهای محلی هستیم و همچنین در ترکیبات آن از مواد شیمیایی هم استفاده میشود، این پارچه خیلی گزینه سازگاری با محیط زیست نیست. همه میدانیم که در سالهای اخیر صنعت مد ضربههای زیادی به محیطزیست وارد کرده و خیلی از فعالان محیط زیست در تلاش هستند که توجه افراد را به موضوع مد پایدار و استفاده از محصولات سازگار با طبیعت دعوت کنند. پس اگر هنگام انتخاب لباس موردعلاقهتان در نظر گرفتن این موضوع هم برای شما اهمیت بالایی دارد، در اینجا به برخی از موارد که قبل از خریدن محصولاتی از جنس ویسکوز باید به آن دقت کنید، اشاره میکنیم:
- از آنجایی که ویسکوز از خمیر چوب درست میشود، جنگلزدایی و از بین رفتن اکوسیستم های محلی یکی از آثار مخرب تولید این پارچه است. البته میتوان برای رفع این مشکل در ساخت ویسکوز از چوب درختانی که در جنگلهای پایدار رشد کردهاند، استفاده کرد.
- در تولید ویسکوز از غلظت بالایی از مواد شیمیایی سمی استفاده میشود که هوا و آب را آلوده می کند. اگرچه میتوان از مواد شیمیایی در سراسر چرخهی تولید استفاده مجدد کرد، اما این فرآیند بهطور کامل انجام نمیشود و تولید انواع دیگر ریون مانند مودال، تنسل و لیوسل آسیب کمتری دارد.
- در تولید ویسکوز آب زیادی هم برای آبیاری درختان و هم در فرآیند تبدیل خمیر چوب به پارچه استفاده میشود.
تفاوت ویسکوز و پلیاستر
بسیاری از افراد بهدلیل عدم شناخت درست، این دو پارچه را شبیه به هم میدانند، در حالیکه تفاوتهای زیادی بین این دو وجود دارد. یکی از تفاوتهای اصلی مربوط به فرآینده تولید است. پلی استر یک الیاف مصنوعی است که از مشتقات نفتی تولید میشود؛ در صورتیکه ویسکوز الیاف نیمهمصنوعی است، یعنی از مواد پایهی طبیعی اما ترکیبات شیمیایی در ساخت آن استفاده میشود. بافت پارچه پلی استر قویتر است، سریعتر خشک میشود و به راحتی ویسکوز چروک نمیشود.
منبع: Masterclass