۲۱ مدل دامن زنانه که باید بشناسید
قرنها است که مردم سراسر دنیا از انواع دامن به عنوان بخشی از لباس خود استفاده میکنند. دامنها در طول زمان تنوع بسیاری زیادی پیدا کردهاند؛ از تغییر در قد آنها گرفته تا برش و مدل دوخت و… با انتخاب دامن مناسب میتوانید مشکلاتی را که در اندام وجود دارد بپوشانید. مثلا میتوانید کمر را باریکتر یا قد را کوتاهتر نشان دهید. در ادامهی این مطلب از مجلهی دیجی استایل در مورد انواع دامن بیشتر بخوانید.
انواع دامن زنانه
برای اینکه دامنی که انتخاب میکنید، متناسب با سبک پوشش و اندام شما باشد، علاوه بر طرح و رنگ و جنس پارچه، باید به مدل دامن و برش آن هم توجه کنید. فهرستی که در ادامه میبینید تعدادی از مهمترین انواع دامن را معرفی میکند. اما با توجه به گسترش دنیای مد، این روزها دیگر هیچ قاعده و قانون کلی برای طراحی لباس وجود ندارد و خلاقیت طراحان، باعث ایجاد تنوع بیشتر در دامنها شده است.
جالب است بدانید که در طول تاریخ و در فرهنگهای مختلف، هم زنان و هم مردان دامن میپوشیدند و این لباس فقط مخصوص زنان نبوده است. در ادامه با ۲۱ مدل مختلف دامن آشنا میشوید. این مدلها ممکن است قد متفاوتی داشته باشند؛ از دامن بسیار کوتاه گرفته تا دامن با قد کامل.
در ادامه توضیحات انواع دامن زنانه را بخوانید. تصویری از انواع دامنها را میتوانید در عکس زیر مشاهده کنید.
۱. دامن گودهدار (Godet)
دامنهای گودهدار دارای چینهای اضافه هستند. گوده یک تکهی مثلثشکل از پارچه است که در چاکهای ایجاد شده روی پارچه، دوخته میشود. ابتدای این چینها میتواند از وسط ران یا ابتدای زانو باشد و به قد دامن بستگی دارد. اگر به دامنهای چیندار علاقهدارید این مدل برای شما بهترین گزینه است.
۲. دامن پری دریایی یا ماهی (Mermaid)
دامن ماهی ظاهری دقیقه شبیه دم ماهی دارد. اگر دوست دارید اندام شما شبیه اندامهای ساعتشنی به نظر برسد این دامن را انتخاب کنید. از این مدل دامن در طراحی لباسهای مجلسی استفاده میکنند. حتی لباس عروس هم میتواند دامن ماهی داشته باشد. البته این دامنها حتما باید یک میانتنه یا بالاتنهی متناسب و تنگ هم داشته باشند. این نوع دامن برای کسانی مناسب است که اندام متناسبی دارند.
۳. دامن ای-لاین (A-line)
این نوع دامن بهترین گزینه برای کسانی است که اندام گلابیشکل دارند. این دامن معمولاً تا روی زانو است و در صورت صاف قرار گرفتن روی زمین، به شکل مثلثی در میآید. دوخت این دامن هم بسیار آسان است و با اکثر انواع پارچه، نتیجهی خوبی دارد.
این دامن از کمر شروع میشود و به باسن نمیچسبد در نتیجه اندام را برجسته نشان نمیدهد. به دلیل حالت نسبتا گشاد دامن، نیازی به چاک در پهلو یا پشت ندارد تا به راحتی راه بروید. دامن های A-line عموماً در قسمت کمر قرار میگیرند و به همین دلیل بهتر است که برای نگه داشتن آن در جای مناسب، از کمربند استفاده کنید. البته این کمربند میتواند جنبهی تزیینی هم داشته باشد.
۴. دامن نامتقارن (Asymmetrical)
طراحی این دامن متکی بر ایجاد خطوط نامتقارن با برش پارچه و سطوح مختلف برای اندازهی دامن است. دامن نامتقارن معمولاً به صورت مورب بریده میشود و یک طرف آن از طرف دیگر بلندتر است. این مدل با دامن بلندی که دارای عدم تقارن در جلو و پشت است، متفاوت است. دامنهای نامتقارن میتوانند تنگ، گشاد یا بلند باشند.
گاهی این مدل دامن را با مدل دیگری از دامن ترکیب میکنند. مثلا یک دامن میتواند هم نامتقارن باید و هم گودهدار.
۵. دامن باکس پلیت (Box pleat)
این مدل دامن در دستهی دامنهای پلیدار قرار میگیرد. در واقع در این مدل، پارچه تا میشود و از دو طرف روی یک لایه پارچهی زیریش قرار میگیرد. همین پلی با همین شکل در دور دامن ادامه پیدا میکند. این نوع دامنها معمولا با پارچههای ضخیمتر دوخته میشوند تا دامن حجم قابلتوجهی داشته باشد.
این مدل دامن هم میتواند کوتاه یا بلند باشد ولی معمولا کوتاه است. دامن باکس پلیت کوتاه برای کسانی مناسب است که قد کوتاهی دارند و میخواهند پاهای خود را کشیدهتر نشان دهند.
۶. دامن حبابی (Bubble)
این دامن همان طور که از اسم آن پیداست، به شکل یک حباب میانتنه را میپوشاند. این مدل دامنها پارچهی زیادی نیاز دارند و تقریبا دو برابر دامن عادی پارچه برای دوخت آنها استفاده میشود. این مدل دامن معمولا برای مدتهای کوتاهی مد میشود و دوباره از مد میافتد. بنابراین دامنی نیست که همیشه بتوانید آن را بپوشید یا لازم باشد که در کمد لباسهای خود داشته باشید. دامنهای حبابی معمولا تا روی زانو هستند.
۷. دامن کول (Cowl)
این دامنها حجم بیشتری به قسمت میانتنه و زیر کمر اضافه میکنند. در نتیجه این مدل برای کسانی مناسب است که دوست دارند اندام پرتری داشته باشند. این حجم در قسمت میانتنه با برشهای خمیده ایجاد میشود. در این مدل در کنارههای دامن، پارچه روی هم تا میشود. برای دوخت این دامن از پارچههای نرم و لخت استفاده میشود.
۸.دامن جمعشده (Gathered)
این نوع دامنها یکی از انواع دامنهای ساده است که تقریبا برای هر تیپ و استایلی مناسب است. این مدل در قسمت کمر، جمع میشود و چین دارد. مقدار چیندار و پر بودن این دامن به مقدار پارچهای که در دوخت آن استفاده میشود بستگی دارد. هر چقدر پارچه بیشتر باشد، در ناحیهی کمر جمعتر میشود و چین آن بیشتر میشود.
این دامن میتواند کوتاه، بلند یا متوسط باشد. معمولا آن را با پارچههایی میدوزند که نه خیلی سبک و نه خیلی سنگین باشد.
۹. دامن دایرهای یا تمام کلوش
دامنهای دایرهای یا دامنهای اسکیتر به شکل دایره بریده میشوند. در واقع اگر آنها را روی زمین پهن کنید طوری که کش آن به شکل دایره روی زمین قرار بگیرد، پارچهی دامن هم عین یک دایرهی بزرگ دور کش قرار میگیرد. در این مدل، پارچهی دامن به یک کمربند وصل میشود و این کمربند درست روی خط کمر فرد قرار میگیرد.
این مدل دامن هم معمولا پارچهی زیادی میخواهد. قد این دامن میتواند از کوتاه و بالای زانو باشد تا دامنی که به روی پا میرسد. این دامنها برای مواقعی که فعالیت شما زیاد است، مناسب است چون با آن بهراحتی می توانید قدمهای بلند بردارید؛ بههمین دلیل به عنوان دامن تنیس مورد استفاده قرار میگیرد.
این نوع دامن مدلهای دیگری هم دارد که الگوی آن نیمدایره یا دو برابر یک دایره است. این مدلها چینهای کمتر یا بیشتر از دامن دایرهای معمولی دارند.
۱۰. دامن کوتاه
این نوع دامنها کوتاهترین دامنهایی هستند که میتوانید پیدا کنید. مری کوانت، طراح مشهور لباس این دامنها را مشهور کرد و در دههی ۱۹۶۰ میلادی بسیار محبوب بود. یکی از مزیتهای این دامن این است که با کمترین مقدار پارچه دوخته میشود. این دامنها معمولا تنگ هستند ولی ممکن است نوع چیندار آنها را هم پیدا کنید. حتی ممکن است شکل دایرهای هم داشته باشند. دامنهای کوتاه جین برای یک استایل غیررسمی دخترانه بسیار مناسباند.
۱۱. دامن مربعی (Handkerchief)
این دامن برش مربعی شکل دارد و در چهار قسمت، گوشههای تیز آن رو به پایین ادامه پیدا میکند. برش آن ممکن است به جای مربع، مستطیل باشد. برای این دامنها از پارچههایی استفاده میکنند که لخت و نرم باشد. اگر پارچه این ویژگیها را نداشته باشد، قسمتهای نوکنیز دامن درست نمیایستد.
۱۲. دامن لو یا کوتاه و بلند (High/low)
همانطور که از اسم این دامن پیداست، هم کوتاه است و هم بلند. معمولا یک طرف یا جلو یا پشت این دامن از طرف دیگر آن بلندتر است. این دامن با پارچههایی نرم و لت مثلا ریون دوخته میشود. اختلاف قد جلو و پشت این دامن ممکن است خیلی کم یا حتی بسیار زیاد و قابل توجه باشد. این دامن برای کسانی که قد بلندی دارند انتخاب مناسبی است.
معمولا قسمت پشت این دامنها از جلوی آنها بلندتر است اما مدل برعکس این حالت هم وجود دارد. اختلاف قد پشت و جلوی دامن، در دامنهایی که جلوی آنها بلندتر است معمولا بسیار کمتر است. در مدلهایی که پشت آنها بلندتر است، اختلاف قد میتواند بسیار زیاد باشد که بسته به سلیقهی طراح دارد.
این مدل دامنها اگر همراه با مدل پلیسه و چیندار باشد برای لباسهای مجلسی مناسب است.
۱۳. دامن کمربلند (High waisted)
همانطور که از اسم این مدل پیداست، این دامن کمر بلندی دارد و معمولا کمربندهای تزیینی هم همراه آن استفاده میشود. این دامن را میتوانید با تیشرتهای تنگ بپوشید. قد این دامنها هم متفاوت است و متناسب با سلیقهی خود میتوانید مدل بلند یا کوتاه آن را انتخاب کنید.
۱۴. دامن مدادی (Pencil)
این دامن معمولا برای استایلهای رسمی مناسب است. این دامن را وقتی روی زمین پهن کنید به شکل یک مستطیل ساده است. قد این دامن متناسب با نیاز و سلیقهی هر فرد در نظر گرفته میشود و معمولا بیشتر آنها تا زانو هستند. این دامن با پارچههای کشی دوخته نمیشود. اگر این دامن چاک نداشته باشد، راه رفتن با آن بسیار سخت میشود.
۱۵. دامن پپلوم (Peplum)
این نوع دامن روی نوع دیگری از دامن قرار میگیرد؛ مثلا دامن مدادی. در واقع پپلوم نوعی چین اضافه برای اضافه کردن به دامنهای دیگر است و جنبهی تزیینی دارد. این پپلومها برای پوشاندن باسن یا جبران کردن شانههای پهن مورد استفاده قرار میگیرند.
۱۶. دامن پلیسه (Pleated Skirt)
پلیسه در این نوع دامن میتواند اندازههای مختلفی داشته باشد. این نوع دامن هم معمولا قدهای متنوعی دارد و از کوتاه تا بلند، طراحی و دوخته میشود. معمولا دامنهای پلیسه را با پارچههای الیاف مصنوعی میدوزند تا شکل پلیسهها ثابت باقی بماند. بعد از هر بار شستوشو لازم نیست پلیسهها را دوباره اتو کنید و خط آنها مثل روز اول باقی میماند.
دامنهای پلیسه تنوع زیادی دارند. بعضی از آنها پلیسههای درشت دارند و بعضی پلیسههای ریز. اگر دوست دارید اندام شما کشیدهتر به نظر برسد بهتر است از دامنهایی استفاده کنید که پلیسهی آنها ریزتر است. در مجموع این مدل به خاطر ایجاد خطهای عمودی، برای کسانی که قد کوتاهی دارند مناسب است.
۱۷. دامن سارونگ (Sarong)
این دامنهای بلند و گشاد معمولا برای موقعیتهای غیررسمی مثلا ساحل مورد استفاده قرار میگیرند. در این مدل دامن، پارچه از قسمت کمر دور بدن پیچیده میشود و معمولا با یک گره به طرف دیگر وصل میشود. دامن سارونگ میتواند کوتاه هم باشد و تا زانو ادامه داشته باشد. این نوع دامن به خاطر باز بودن یک طرف آن، معمولا یک طرف از یکی از پاها را نشان میدهد. اگر دنبال دامنهای پوشیدهتر هستید، این مدل برای شما مناسب نیست.
۱۸. دامن چند لایه (layered)
این دامنها چند لایه هستند. قد هر لایه با لایهی بعدی متفاوت است. معمولا از این مدل برا طراحی لباس دخترچهها استفاده میشود و برای زنان، استایل بوهمی را ایجاد میکند که طرفداران خاص خود را دارد. تقریبا تمام افراد با تمام انواع اندامها میتوانند با خیال راحت از این دامن استفاده کنند.
دامنهای چندلایه معمولا دامنهای بلندی هستند که لایههای آنها از رو به ترتیب کوتاه میشود. اما ممکن است مدل کوتاه هم داشته باشند. در مدلهای کوتاهتر تعداد لایهها کمتر میشود.
۱۹. دامن لالهای (Tulip skirt)
این دامن با کمی تغییر در طراحی دامن راسته طراحی شده است و دارای لبههای نامتقارن است و شکلی شبیه گلبرگهای گل لاله دارد. این مدل مثل دامن راسته ممکن است چاک هم داشته باشد تا بهراحتی بتوانید با آن راه بروید. جلوی این دامن قد کوتاهتری دارد و جایی است که دو لایهی دامن روی هم میآیند و گلبرگهای لاله را تشکیل میدهند.
۲۰. دامن رپ (Wrap)
این دامنها هم دور کمر پیچیده میشوند و با گره بسته میشوند. دامن رپ هم ظاهری شبیه به سارونگ دارد. دوختن این مدل بسیار راحت است ولی پارچهی زیادی میخواهد. گاهی برای بستن این دامن بهجای گره از دکمه استفاده میشود.
برای دوختن این دامنها از پارچههایی استفاده میکنند که لخت و نرم باشد. پارچههایی که آهار دارند برای این نوع دامن مناسب نیستند.
۲۱. دامن یوک (Yoke)
این دامن یکی از انواع دامن است که یک برش جداگانه در بالا دارد. این قسمت ممکن است پهن یا باریک باشد. حتی ممکن است شکل آن کاملا گرد یا نوکتیز باشد. این مدل دامن هم معمولا همیشه مد است و با هر استایلی جور در میآید. دامن یوک معمولا تا زانو است ولی محدودیتی در قد آن وجود ندارد و مطابق با سلیقهی خود میتوانید مدل بلندتر یا کوتاهتر آن را انتخاب کنید.
جمعبندی
برای انتخاب انواع دامن علاوه بر رنگ و جنس پارچه باید مدل برش آن را هم در نظر بگیرید. مدل دامن میتواند یک نفر را بلندتر، کوتاهتر، چاقتر یا لاغرتر نشان دهد. اگر انواع دامنها و نوع برش آنها را بشناسید بهتر میتوانید مدل مناسب را انتخاب کنید.
منبع: Treasurie