فشن خیابانی؛ تاریخچه، ویژگیها و تأثیر آن بر فرهنگ عمومی جامعه
اگر به دنبال معنای لغوی «فشن خیابانی» باشیم، با عبارات لباس ورزشی، لباس راحت و ترندی مواجه خواهیم شد. اما معنای لغوی فشن خیابانی به هیچ عنوان از عمق این جنبش و پیشینهی تاریخی آن صحبت نمیکند. پس بهتر است برای درک درست مفهوم فشن خیابانی، سری به خرده فرهنگهایی همچون هیپ-هاپ، گرافیتی و اسکیت برد بزنیم. با ما در مجلهی دیجی استایل همراه باشید تا هرآنچه لازم است دربارهی فشن خیابانی بدانید را به شما بگوییم.
تاریخچهی فشن خیابانی
آغاز فشن خیابانی به دههی ۸۰ میلادی باز میگردد و اصولا به پوشاک کژوال اشاره دارد که در عین راحتی، جذابیت را هم به مخاطبشان اهدا میکنند. مخاطب فشن خیابانی امروزه اصولا دختران و پسرانی هستند که در ردهی سنی زیر ۲۵ سال قرار میگیرند و به محصولاتی همچون کتانی، تیشرت و هودی علاقه دارند. اما مخاطب اولیهی فشن خیابانی، تنها مردان بودند و این سبک با لباسها و استایلهای مردانه شروع شد که نوعی از سادگی را به مخاطبان ارائه میداد که در آن زمان در دنیای فشن کم پیدا بود.
محبوبیت امروز فشن خیابانی مدیون افراد و گروههای بسیاری است که در میان آنها میتوانیم به بنیانگذاران برندهای سوپریم و «Stussy» و همچنین «Dapper Dan» اشاره کنیم. «Dapper Dan» در شکلگیری استایل منطقهی هارلم نیویورک در دههی ۸۰ و ۹۰ میلادی نقش بسیار مهمی داشت و طراح لباس اهالی هیپ-هاپ در آن دوران بود. برندهای لاکچری در آن سالها توجهی به رپرها و اعضای فرهنگ هیپ-هاپ نمیکردند و به ندرت برای آنها لباس طراحی میکردند.
ریشهی فشن خیابانی بدون شک در کالیفرنیا و نیویورک رشد کرده است، اما از همان ابتدا کشورهای آسیای شرقی و به خصوص ژاپن هم در استفاده از این استایل نقش داشتند. پس از مدتی، فشن خیابانی به تمام شهرهای بزرگ دنیا راه پیدا کرد و دیگر مختص محلههای نیویورک و کالیفرنیا نبود. تأثیر فشن خیابانی تنها به استایل و لباس محدود نشد و به هنر، فرهنگ و موسیقی هم راه پیدا کرد که البته بخش اعظم این تأثیر در جوامع سیاهپوستان دیده میشود.
ویژگیهای فشن خیابانی
جهانبینی فشن خیابانی، جهانبینی نزدیک به پاپ-آرت و هنرمندانی همچون اندی وارهول و ژان میشل باسکیت است. در این جهان بینی، نگاه به هنر زیر سوال میرود و تعاریف سنتی هنر و هنرمند شکسته میشوند. در این نوع دیدگاه که فرهنگ هیپ-هاپ و رپرها هم در همین دسته قرار میگیرند، هنر برای عام مردم است و تنها طبقهی ثروتمند و روشنفکر به آن دسترسی ندارند. فشن خیابانی با استناد به این دیدگاه، ساز و کار دنیای فشن را دچار تغییر و تحول کرده است و به جای سپردن رهبری ترندها به دستان صاحبان قدرت، این موضوع را به عام جامعه میسپارد.
در چند سال گذشته، فشن خیابانی به محبوبیتی بیش از پیش دست یافته و از دیگر سبکهای فشن پیشی گرفته است. همکاری لویی ویتون با سوپریم در سال ۲۰۱۷ یکی از مهمترین اتفاقات در دنیای فشن خیابانی بود که این سبک را وارد دنیای فشن لاکچری کرد. پس از آن، «ویرجیل ابلو» به عنوان مدیر هنری لویی ویتون انتخاب شد و رسما فشن خیابانی به صنعت لاکچری راه پیدا کرد. ویرجیل ابلو بنیانگذار برند آف-وایت است و از مهمترین افراد فعال در زمینهی فشن خیابانی امروز به شمار میرود.
یکی از نکاتی که در دنیای فشن خیابانی به چشم میآید، نحوهی توزیع محصولات از سوی برندهای فشن خیابانی است. برندهایی همچون سوپریم و نایک، برخی از محصولاتشان را با قیمت بسیار بالا و تعداد پایین ارائه میدهند و این موضوع باعث میشود که درخواستها برای محصولات به صورت چشمگیری افزایش پیدا کنند و آنها سریعا به فروش برسند. برند نایک برای ارائهی کتانیهای خاص خود، اپلیکیشنی اختصاصی را طراحی کرده که خرید را برای علاقمندان کتانیهایش راحتتر کند. فروشگاههای برندهای نایک و سوپریم هم اصولا در روز ارائهی محصولات، با صفی بلند بالا مواجه میشوند که شاید به مدت دو روز تمام طول بکشند.
از اقدامات دیگری که در دنیای فشن خیابانی رایج است و به محبوبیت آن افزوده، همکاری برندهای فشن خیابانی با دیگر برندهاست. برند سوپریم تا به حال با نایک، لویی ویتون، فیلا و نورثفیس همکاری کرده که همهی این محصولات با قیمت بسیار بالایی به فروش رسیدهاند.
اهمیت سلبریتیها در فشن خیابانی
فشن خیابانی و فرهنگ پاپ در این روزها رابطهی نزدیکی با هم دارند و برخی اوقات تشخیصشان از یکدیگر چندان آسان نیست. یکی از بخشهای فرهنگ پاپ که در فشن خیابانی تأثیر بسیاری داشته، سلبریتیها و تأثیرشان بوده است. از همکاری ریحانا با پوما گرفته، تا موفقیت برند کانیه وست و همکاری نایک و بلا حدید، همگی از نقش مهم سلبریتیها در محبوبیت فشن خیابانی خبر میدهند. انتخاب سلبریتیهایی که به فرهنگ فشن خیابانی نزدیک هستند به عنوان سفیر برندهای لاکچری در چند سال اخیر افزایش پیدا کرده و روز به روز توجه به رپرها و اهالی فرهنگ هیپ-هاپ بیشتر میشود؛ اتفاقی که عکس آن در دههی ۸۰ میلادی رخ میداد.
فشن خیابانی در ایران
فشن خیابانی در ایران هم به محبوبیت دست یافته و برندهای بسیاری با این سبک در صنعت مد و پوشاک شروع به فعالیت کردهاند. محبوبیت فشن خیابانی در ایران را میتوان به تغییر سلیقهی نسل جوان به سمت پوشاک راحت مرتبط دانست و با توجه به اینکه ایران چند سالی از ترند فشن خیابانی عقب است، احتمالا این محبوبیت در سالهای پیش رو افزایش نیز پیدا خواهد کرد. برندهای فشن خیابانی ایرانی محصولاتی یونیسکس ارائه میدهند که در میان آنها تیشرت، هودی و شلوار اسلش از همه رایجتر هستند.
در آخر
پس از شرایط بحران کرونا، محبوبیت لباس کژوال و فشن خیابانی افزایش چشمگیری داشته است و با توجه به پیشبینیهای متخصصین صنعت فشن، این محبوبیت ادامه نیز خواهد داشت. مخاطبان و مشتریان فشن پیش از خرید هر لباسی، راحتی آن را اولیت قرار میدهند و برندهایی فروش و محبوبیت بیشتری خواهند داشت که به این موضوع توجه کنند.
منابع: WhoWhatWear, hypebeast