۱۱ دلیل اصلی ریزش مو در زنان و راهکارهایی برای جلوگیری از آن
ریزش مو شیوع نسبتا بالایی دارد و میتواند تجربهای تلخ بهخصوص برای زنان باشد. ریزش مو در زنان علتهای متعددی دارد و حتی ممکن است گاهی چند علت با هم، دست به دست هم دهند و باعث ریزش مو شوند. در ادامه این دلایل را بخوانید تا راهکاریی برای حل این مشکلات پیدا کنید.
۱. استرس
این روزها زندگیهای ما پر از نگرانی و استرس است؛ استرس یک رابطهی مخرب، استرس شغلی، تحصیلی و… این استرس میتواند تاثیرات بسیار مخربی روی موهای شما داشته باشد. هر چقدر استرس بیشتری داشته باشد، سطح هورمون تستوسترون در بدن شما بالا میرود و افزایش این هورمون در بدن زنان، روی چرخهی طبیعی رشد مو تاثیر منفی میگذارد.
برای حل این مشکل، باید برای مراقبت از روح و جسم خودتان وقت بگذارید. یوگا را امتحان کنید، پیش مشاور بروید یا مدیتیشن کنید. با هر روشی که میتوانید سعی کنید سطح استرس خود را کاهش دهید. اگر ریزش موی شما به خاطر استرس باشد، تا زمانی که استرس دارید، ادامه پیدا میکند.
۲. زایمان
بسیاری از زنان بعد از زایمان ریزش مو را تجربه میکنند. این آمار نسبتا بالا است و تقریبا ۵۰ درصد زنان آن را تجربه میکنند. زایمان باعث به هم خوردن تعادل هورمونی در بدن میشود و ریزش مو را ایجاد میکند.
در این صورت باید صبر کنید تا زمان بگذرد و تعادل هورمونی دوباره به بدن شما برگردد. برای سرعت دادن به روند رشد مجدد موها میتوانید از ویتامینهای محرک رشد مو استفاده کنید. معمولا ظرف ۶ تا ۱۲ هفته، شرایط موهای شما باید به دوران قبل از زایمان برگردد.
۳. کمخونی
کمخونی یک مشکل پزشکی است که ناشی از کمبود آهن در بدن است. کمبود آهن باعث میشود که خون گلبول قرمز کافی برای انتقال اکسیژن به سراسر بدن نداشته باشد. البته وقتی کمخونی دارید، ریزش مو تنها علامتی نیست که مشاهده میکنید. خستگی، ضعف شدید و سردرد از دیگر نشانههای اصلی ابتلا به کمخونی است.
برای اطمینان از سلامت خود به پزشک مراجعه کنید و آزمایش خون بدهید. با آزمایش خون مشخص میشود که کمخونی دارید یا نه. در صورتی که مبتلا به کمخونی باشید، به شما توصیه میشود که رژیم غذایی سرشار از آهن داشته باشید. اگر در سن یائسگی هستید ممکن است علاوه بر رژیم غذایی سرشار از آهن، به مکملهای آهن هم برای حل مشکل خود نیاز داشته باشید.
۴. ریزش مو با الگوی زنانه
یکی از رایجترین دلایل ریزش مو در زنان آلوپسی آندروژنیک یا ریزش مو با الگوی زنانه است. این مشکل ژنتیکی از زمان نوجوانی علائم خود را نشان میدهد و باعث نازک شدن و کمپشت شدن موها میشود که با محکم بستن موها، شدت میگیرد. برای حل این مشکل نباید خوددرمانی کنید. حتما به پزشک مراجعه کنید تا درمان دارویی مناسب برای شما را تجویز کند.
۵. دم اسبی سفت
شاید باور نکنید ولی بستن موها با مدل دم اسبی آن هم با کشهای محکم و سفت، یکی از دلایل ریزش مو در زنان است. این مشکل در زنان ورزشکاری که هر روز موهای خود را دم اسبی میبندند بیشتر دیده میشود. هر مدل مویی که باعث کشیدگی مو و پوست سر شود، میتواند ریزش موی شدیدی ایجاد کند.
سعی کنید تا جایی که ممکن است از مدلهای دیگری برای بستن موهای خود استفاده کنید. اگر فولیکول مو آسیب ببیند، رشد مجدد موها هم سخت میشود. فقط گاهی برای تنوع از این مدل مو استفاده کنید. تا جایی که میتوانید آن را شلتر و پایینتر ببندید.
۶. کمبود مواد مغذی
یکی از مهمترین دلایل ریزش مو در زنان، نداشتن رژیم غذایی مناسب و مغذی است. از آنجا که مو یک بافت غیرضروری در بدن در نظر گرفته میشود، تغذیه کردن آن بسیار سخت است. در واقع مو آخرین بافت بدن است که مواد مغذی را از بدن دریافت میکند و اولین بافتی است که مواد مغذی را از دست میدهد.
بیشتر بافت مو از پروتئین تشکیل شده است و برای این که رشد خوبی داشته باشد، به پروتئین نیاز دارد. پزشکان توصیه میکنند که در وعدههای صبحانه و ناهار حداقل ۱۲۰ گرم پروتئین مصرف کنید. این پروتئین را میتوانید از تخممرغ، ماهی، گوشت بدون چربی، مرغ، آجیل و برخی سبزیجات دریافت کنید. فقط به خاطر داشته باشید که پروتئینهای گیاهی به راحتی پروتئینهای حیوانی جذب نمیشوند. در نتیجه باید ترکیبی از هر دو نوع پروتئین را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
۷. اختلالات تیروئید
تیروئید کمکار یا پرکار، هر دو میتوانند تغییرات فیزیکی عمدهای در بدن ایجاد کنند؛ از نوسان در وزن گرفته تا رنگپریدگی چهره و خشکی پوست. اما این موارد، تنها علائم اختلالات تیروئید نیستند. موهای شکننده و نازک شدن موها از دیگر علائم رایج ریزش مو در زنان است.
برای حل این مشکل ابتدا باید به پزشک مراجعه کنید و آزمایش خون بدهید. پزشک متناسب با نتیجهی آزمایش، داروی مناسب را برای شما تجویز میکند. بعد از مصرف دارو، هورمونهای بدن متعادل میشوند و روند رشد مو دوباره به حالت سابق برمیگردد.
۸. استفاده از ابزارهای حرارتی
استفاده از ابزارهای حرارتی برای صاف کردن یا حالت دادن به مو، اگر گاهی اوقات باشد، اشکالی ندارد و آسیبی ایجاد نمیکند، اما بسیاری از افراد هر روز از آنها استفاده میکنند و این استفادهی مکرر، مشکلات زیادی برای مو ایجاد میکند. این کار باعث ریزش مو از ریشه نمیشود ولی موها را باریک و بسیار شکننده میکند که در نهایت باعث میشود بسیار کمپشت به نظر برسند.
برای حل این مشکل، تا مدتها از وسایل حرارتی حالتدهندهی مو استفاده نکنید. استفاده از ماسکهای آبرسان هم میتواند مفید باشد و درخشندگی و شادابی مو را به آن برگرداند. برای مراقبت بهتر از موها، میتوانید از روغنهای مفید مثل روغن زیتون و آووکادو استفاده کنید.
۹. کاهش وزن شدید
کاهش وزن اگر با روشهای سالم و اصولی باشد، بسیار آهسته اتفاق میافتد. اما اگر ناگهانی وزن خود را کاهش دهید، بدن با این کاهش وزن سریع مثل یک تروما یا ضربهی شدید رفتار میکند و مواد مغذی ضروری را از بافتهای غیرضروری مثلا مو، بیرون میکشد. این شرایط در نهایت به ریزش مو منجر میشود.
حتما با پزشک مشورت کنید تا علت کاهش وزن ناگهانی شما مشخص شود و مطمئن شوید که مشکل جدی دیگری ندارید. داشتن رژیم غذایی غنی از ویتامین و پروتئین میتواند کمک کند که بدن شما هر چه سریعتر کمبود مواد مغذی را جبران کند. بدن شما به محض اینکه بفهمد تحت استرس و ضربه قرار ندارید، دوباره روند تغذیه و رشد مو را از سر میگیرد.
۱۰. استفاده از محصولات شیمیایی برای مو
استفادهی مداوم از محصولات شیمیایی مثل رنگ مو، دکلره و مواد کراتین، میتواند باعث نازک شدن و شکننده شدن موها شود. وقتی موهای خود را رنگ میکنید، مواد شمیایی موجود در رنگ وارد کوتیکول مو میشوند تا رنگ را در آن جایگذاری کنند. این فرایند شیمیایی بهشدت مخرب است.
برای اینکه شدت این آسیب را به حداقل برسانید، تا جایی که ممکن است از رنگهای شمیایی استفاده نکنید. اگر میخواهید موهای خود را رنگ کنید، بین هر بار رنگ کردن حداقل ۸ هفته فاصله بگذارید تا موهای شما فرصت بهبود یافتن پیدا کنند. بعد از رنگ کردن مو از محصولات باکیفیت برای آبرسانی مو مثلا ماسکهای خوب استفاده کنید.
۱۱. سندروم تخمدان پلیکیستیک
سندروم تخمدان پلیکیستیک یا PCOS اختلالی است که روی عملکرد تخمدان تاثیر میگذارد. این تاثیر باعث افزایش تولید آندروژن که هورمون مردانه است میشود. افزایش این هورمون، فاز رشد مو در چرخهی رشد آن را بسیار کاهش میدهد.
پزشک برای حل این مشکل داروهای ضدآندروژنیک تجویز میکند که باعث تعادل هورمون در بدن میشود و رشد موها کمکم به حالت قبل برمیگردد.
جمعبندی
ریزش مو در زنان ممکن است علتهای متعددی داشته باشد. گاهی چند علت دست به دست هم میدهند تا کمپشتی و ریزش مو را تجربه کنید. مهمترین دلایل ریزش مو در زنان عبارتاند از سندروم تخمدان پلیکیستیک، کمخونی، اختلال تیروئید، استرس و زیادهروی در مصرف مواد شیمیایی. بیشتر این مشکلات را میتوانید با اصلاح عادتهای روزانهی خود حل کنید.
بعضی دیگر از دلایل ریزش مو در زنان به کمک پزشک قابل درمان هستند. حتما به پزشک مراجعه کنید تا علت آن را پیدا کنید و با درمان مناسب، دوباره موهایی سالم و پرپشت داشته باشید.
منبع: Redbookmag