استایل هنری چیست و چطور میتوان به این سبک لباس پوشید؟
شناخت استایل های مختلف در دنیای مد و جهان فشن باعث میشود ضمن آشنایی با فرهنگها و سلایق مختلف بتوانید سلایق خودتان را هم بهتر شناسایی کنید و استایل های جذابتری داشته باشید؛ استایلهایی که با بالا بردن اعتمادبهنفستان باعث میشوند حس بهتری به خودتان داشته باشید. یکی از این استایلهای جذاب در صنعت مد استایل هنری است. برای این که با استایل هنری آشنا شوید با ما در مجلهی دیجی استایل همراه باشید.
استایل هنری یا آرتسی (Artsy Fashion Style) چیست؟
در صنعت مد و فشن حوزههای فعالیت بسیاری وجود دارد که در حوزهی هنرهای کاربردی قرار میگیرند. از طراحی پارچه گرفته تا طراحی لباس، دوزندگی، طراحی و ساخت جواهرات، چرمدوزی و بسیاری از صنایعدستی در حوزهی تزیینات و پوشیدنیها که به عنوان هنرهای کاربردی در زیر مجموعهی هنرهای بصری یا تجسمی قرار میگیرند. هنرهای تجسمی یا بصری هنرهایی مبتنی بر حس بینایی هستند؛ زمانی که هنرمند با مبانی و اصول هنرهای تجسمی و زیباییشناسی هنری اثری را مبتنی بر زبان تصویر خلق میکند تا بیننده با دیدن آن به جهان و پیام هنرمند را درک کند.
در صنعت مد استایل هنری به سبکی از لباس پوشیدن اطلاق میشود که در آن آیتمها، رنگها و دیگر عناصر استایل متاثر از مبانی اصلی هنرهای تجسمی شکل گرفته باشند. مبانی هنرهای تجسمی شامل قانونها، ابزارها یا خطوط راهنمایی هستند که هنرمندان بکار میبرند تابه گونهای زیبایی شناسانه عناصر هنر را در یک اثرهنری سازمان دهند و با یکدیگر آمیخته کنند و اثری خوشایند و با معنی پدید آید. از جمله مبانی هنرهای تجسمی میتوان به هارمونی، کنتراست، تناسب و تعادل اشاره کرد.
کلمهی «هنری» معمولاً چیزی را توصیف میکند که برای چشم خوشایند است، اما هر چیزی که هنری نامیده میشود لزوما نباید برای شما جذاب باشد. کسانی که به استایل هنری علاقهمندند معمولا در تیپ و استایلشان فردگرا هستند و به دور از سبک مرسوم یا ترندهای جدید مد حرکت میکنند.
استایلهای زیادی مثل وینتیج، رترو، آوانگارد، بوهو و حتی پانک شباهت زیادی به استایل هنری دارند. حتی گاهی بسیاری از آیتمها این سبکهای مختلف استایل هنری به چشم میخورد. ممکن است استایلها عناصر مشترکی زیادی داشته باشند. اما ویژگیهای زیادی آنها را از هم جدا میکند؛ پس نباید آنها را با استایل هنری اشتباه گرفت.
این نحوهی پوشش به افراد آزادی زیادی میدهد و آنها را محدود به ترندهای مد نمیکند. هنرمندان، مبانی بصری مثل رنگشناسی، تاثیر خطوط، نمادها و… را یاد گرفتهاند. این آموختهها زمانی که با خلاقیت نامحدود ترکیب شود نتیجهای فوقالعاده و جذاب به همراه دارند.
به لحاظ آزادی و خلاقیتی که در استایل هنری وجود دارد میتوانیم این استایل را بسیار به استایل آوانگارد نزدیک بدانیم؛ اما این دو استایل هم تفاوتهایی با یکدیگر دارند از این نظر که در استایل آوانگارد هیچ قانونی وجود ندارد در حالی که در استایل هنری عناصر بر پایهی مبانی هنرهای تجسمی با یکدیگر ترکیب میشوند. در استایل هنری، مفاهیمی هم چون هارمونی، تعادل، کنتراست و غیره در چینش عناصر مد نظر گرفته میشوند.
پیشینهی تاریخی استایل هنری
سبک هنری یک جنبش مد در نیمهی دوم قرن نوزدهم بود، که بر اساس سادگی در طراحی شکل گرفته بود. این جنبش در اوایل دهه ١٨۵٠ میلادی در بریتانیا توسعه یافت و تحت تاثیر محافل هنری مانند پیشارافائلیها (Pre-Raphaelites) قرار گرفت. سبک هنری در قرن نوزدهم شامل لباسهاى زنانهی بلند و گشادى بود که از سبکهای قرون وسطی الهام گرفته بودند. این سبک مورد توجه و استفاده توسط زنان و نقاشان برای لباسهاى روزمره قرار گرفت. لباسهاى گشاد و راحت و نسبتا ساده که اغلب آستینهاى بلند پفدار داشتند. در این سبک از پارچههای تهیه شده از مواد رنگزای طبیعی، در تم رنگهای مختلف با ترکیب سفید و خاکسترى استفاده مىشد، که با هنر گلدوزی، قلابدوزى تزیین شده بودند. سبک هنری مخالف شدید نسبت به دامن فنردار و کرست براى لباسهاى زنانه و همچنین استفاده از رنگهای مصنوعی (شیمیایى) براى رنگآمیزى پارچهها بود و زیادهرویى در تزیین لباسها را نمىپسندید.
در دههی ١٨۶٠ میلادى، لباس هنری در میان محافل متفکران و هنرمندان برای زیبایی طبیعیاش محبوبیت یافت و به دلیل استفاده از مواد با کیفیت بالا، احترام به کار دست و طراحی زیبا بسیار مورد توجه واقع شد.
از طراحان مد معروف اوایل قرن نوزدهم همچون السا اسکیاپارلی (Elsa Schiaparelli) گرفته تا طراحان معاصری مانند پرادا (Prada)، لویی ویتون (Louis Vuitton) و استلا مککارتنی (Stella McCartney) سبک هنری همواره بین طراحان و فعالین صنعت مد طرفداران خاص خود را داشته است. طراحان مد در این سبک از عکسها، تصاویر، نقاشیها با ترکیبى از رسانهها و هنر دیجیتال الهام میگیرند.
چطور به سبک هنری لباس بپوشیم؟
اولین مرحله برای آنکه یک استایل هنری زیبا داشته باشید، شناخت مبانی هنر است. شما با دانستن این مبانی به راحتی متوجه می شوید که لباس مناسب شما باید چگونه باشد. زمانی که اصول ترکیب و چیدمان عناصر را درآثار هنری بدانید میتوانید استایل هنری مخصوص به خودتان را طراحی کنید.
در گام دوم سعی کنید علاقه و روحیه خود را بشناسید. چه ترکیب رنگهایی برای شما جذابتر است؟ چه نوع طرحهای پارچهای به چشم شما خوشایندتر است و کدام مدل صنایع دستی بیشتر به دل شما مینشیند؟ این کار بسیار مهم است چراکه نقش مهمی در انتخاب آیتمهای استایل دارد. سعی کنید از دیگران تقلید نکنید بلکه به رجوع به سلیقهی خودتان استایل شخصیتان را بشناسید.
برای این که استایل هنری داشته باشید بهتر است به فروشگاههای لباس و نمایندگی برندها نروید بلکه به سراغ مزوندارها، فروشگاههای صنایع دستی، الیاف طبیعی و دستدوز و هنری بروید. حتی میتوانید طرح مورد نظر خود به یک خیاط بسپرید یا حتی در خانه آن را درست کنید. تیپ هنری در بیشتر مواقع غیررسمی و کژوال است پس راحتی خود را اولویت قرار دهید.
استفاده از صنایع دستی هنری در استایل یکی از ویژگیهای استایل هنری است؛ پتهدوزی، مکرومه، ترمهبافی، چرمهای دستدوز، زردوزی، گلدوزی، سنگدوزی و مرواریددوزی، بافتنی، قلاب بافی، ملیلهدوزی و منجوقدوزی، نقاشی روی پارچه، چاپهای دستی و دوختهای سنتی همه تزییناتی است که بر روی لباسهای هنری میبینید. استفاده از پوشاکی که دارای تزیینات هنری مانند گلدوزی، سنگدوزی، زردوزی و نقاشی دستی روی پارچه هستند استایل شما را به استایل هنری نزدیک خواهد کرد.
برای خانمها آیتمهایی مانند سارافونهای دستدوز، پیراهنهای طرحدار و رنگارنگ، دامنهای کلوشی که با کفشهای دستدوز ست میشوند و استفاده از تزییناتی مانند گلدوزی، نواردوزی، ملیله دوزی، توردوزی و… روی پارچهها در استایل هنری بسیار پرکاربرد هستند.
برای آقایان هم پیراهنهای گشاد دستدوز، پیراهنها و شلوارهایی با الیاف طبیعی، تیشرتهایی با طرحهای چاپی و هنری، کفشهای دستدوزی مانند گیوهی مردانه از جمله آیتمهای پرکاربرد در استایل هنری مردانه هستند.
پوتینهای سربازی هم برای آقایان و هم برای خانمها به دلیل کلاسیک بودن و در عین حال کژوال بودن در استایلهای هنری ست میشود، حتی در فصلهای سرد سال خانمها میتوانند این بوتها را با سارافون یا دامنهای کلوش ست کنند.
اگر خیاطی بلدید میتوانید از هنرتان استفاده کنید و لباسهایتان را خودتان بدوزید و اگر خیاطی بلد نیستید اما در دیگر هنرها مانند نقاشی، گلدوزی، پتهدوزی، قلاببافی و یا سنگدوزی و یا حتی کار چوب مهارت دارید میتوانید هنرتان را در آیتمهای استایلتان به کار ببرید. به عنوان مثال اگر تکهدوزی یا پتهدوزی بلدید میتوانید روی شلوار جینتان یک طرح جذاب به سلیقه خودتان بدوزید یا اگر گلدوزی بلدید میتوانید گوشه شال سادهتان را گلدوزی کنید. حتی اگر کار با چوب بلدید میتوانید برای خودتان اکسسوریهای چوبی درست کنید و در استایلتان استفادهشان کنید.
اگر هم در میان شاخههای مختلف صنایعدستی و هنرهای تجسمی مهارتی ندارید میتوانید با تکیهبر ذهن خلاقتان دست به انتخاب و ترکیب آیتمهای مختلف برای درخشش در استایل خود بزنید. فراموش نکنید که هنر نیاز به پرورده شدن درون افراد دارد؛ اگر هنرمند درونتان را پرورش داده باشید، بهراحتی استایل هنری خود را خواهید ساخت.
اکسسوریها؛ مهمترین آیتمها در استایلهای هنری
یکی از پرکاربردترین آیتمهای لباس در استایل هنری، کلاه است. انواع مختلف کلاه پسرانه و دخترانه شامل کلاه بافتنی، کلاه لبهدار، کلاه گتسبی، کلاه شاپو، کلاه سطلی (باکت)، کلاه برت و… را در استایل هنری میتوان به کار برد. اکثر هنرمندان به کلاه توجه ویژهای دارند و بیشتر اوقات کلاهی خاص به دلیل استفادهی یک هنرمند، تبدیل به کلاه ترند محبوب میان جوانان شده است. کلاه beanie hat یک نمونهی معروف است که پس از استفادهی ژان رنو از یک مدل خاص beanie hat در فیلم سینمایی The Professional این کلاه که به کلاه ژان رنو معروف شده، توسط بسیاری از جوانان و علاقهمندان هنر مورد استفاده قرار گرفته است.
زیورآلات دستساز هم یکی دیگر از آیتمهای مهم در استایل هنری محسوب میشوند. انواع گردنبند و دستبند و انگشتر دستساز هم برای آقایان و هم برای خانمها از اکسسوریهای مهم استایل هنری محسوب میشوند.
استفاده از شال برای آقایان هم در استایل هنری رواج دارد. شالهای رنگارنگی که مردان در استایل هنری به گردنشان میاندازند الهام گرفته شده از پوشاک بومی است. جورابهای رنگی هم برای خانمها و هم برای آقایان را هم میتوان یکی از اکسسوریهای کاربری در استایل هنری دانست.
عینکهای دورگرد و یا فانتزی و بند عینکهای دستساز هم از جمله اکسسوریهای جذابی هستند که اگر در استایلتان از آنها استفاده کنید جلوهی استایلتان را هنریتر خواهند کرد.
از آنجایی که در استایل هنری استفاده از صنایعدستی و آیتمهای دستدوز اهمیت زیادی دارد. برخی از اکسسوریهایتان مانند کمربند و کیف پول را هم میتوانید از فروشگاههای صنایع دستی تهیه کنید و یک استایل هنری جذاب داشته باشید.
برای اکسسوری ساعت هم در استایل هنری بهتر است از ساعتهای کلاسیک و یا فانتزی استفاده کنید.
و در آخر
استایل هنری استایل جذابیست که به شما این فرصت را میدهد با کسب اطلاعاتی دربارهی مبانی هنر که شامل شناخت اصول ترکیب رنگها، هارمونی، خطوط و… میشود دید زیباییشناسانه جدیدی به دست آورید و با این دید جدید استایل شخصیتان را با صرف خلاقیت و ایدههای نو جذابتر کنید.
استفاده از صنایع دستی مختلف و آیتمهای دستدوز در استایل هنری هم باعث میشود از فعالیتها و آثار هنرمندان حمایت شود و هم این که شما با صنایع دستی کشور خود و دیگر کشورها آشنا شوید و به این وسیله اطلاعات خودتان را در خصوص فرهنگهای مختلف رشد بدهید.
به خاطر داشته باشید زمانی که دانش و مهارت شما در هر زمینهای بالا برود، قدرتتان در ساخت الگوهای جدید بالا تر میرود و حتی در استایلتان هم میتوانید خلاقانهتر عمل کنید. بنابراین اگر به استایل هنری علاقهمندید سعی کنید مطالعهای کلی دربارهی مبانی هنرهای بصری داشته باشید.